Arvosta arvokasta aikaasi

08.12.2022 09:26:45
Ja Miikka vain nauroi

Näppärä omakotitalon laittaja voi itse korjailla omaa kotiaan. Tällöin ei tarvitse antaa kenellekkään rahaa tai kaljakoria kun käytettiin vain omaa aikaa. Monesti näkeekin ajatusta "Voisihan tuon tehdä itsekkin niin tulee halvemmaksi". Ammattilaisella olisi mennyt taulun kiviseinään naulaamisessa vartti ja 50€ palkkio, mutta kun tein itse ja säästin joten käytin siihen kuusi tuntia ja taulu on nyt vinossa seinällä ja tippuu sieltä säännöllisesti. Mutta se ei maksanut mitään joten se tuli halvemmaksi!

Hämmentävän usein töissä käyvät ihmiset ja jopa yrittäjät eivät anna omalle ajallensa mitään rahallista arvoa. Raha ja käytetty aika on täysin eri laareissa eikä niitä ollenkaan vertailla keskenään. Aika on kuitenkin asia jota et saa koskaan takaisin ja se on näin ollen ihmisen arvokkain resurssi.

Heti alkuun alleviivattakoot, että minulla ei ole mitään palavereita ja ihmisten kanssa livenä juttelua vastaan. Niille on ehdottomasti paikkansa kun pystyy vaikkapa projektia käynnistäessa paremmin tarkastelemaan toisen ihmisen reaktioista ja eleistä tarkempaa tarkoitusta sanojen takana. Jos näyttää, että sanat ja eleet on ristiriidassa niin voi kysyä, että mitenkä asia pitäisi tulkita.

Minä en vaan tykkää turhista palavereista.

Ainakin koodarien kalenterissa juhannus ja jouluaatto on kaksi todella merkittävää deadline-ajankohtaa. Monet asiakkaat asettavat tekemisen takarajoja "ennen kesän lomia" ja "ennen jouluun hiljentymistä". Tämäkin on varsin ok kun asiaa suunnitellaan vaan tarpeeksi ajoissa ja etenemisestä on sovittu selkeästi. Kuitenkin ehdoton deadline yhdistettynä toisen ajan täyteen kunnioittamattomuuteen (onpa hieno sana) on välillä hieman turhauttava yhdistelmä. Toki tämä ei todennäköisesti ole tahallista, mutta ihmisten aikataulut voivat olla hyvin erilaisia ja sen pitäisi saada olla ihan ok. Tästä huolimatta joskus tulee vastaan tilanteita, missä toinen kiihtyy kun emme suostu palaveriin seuraavana päivänä vaikka sitä nätisti sähköpostilla pyydettiin edellisenä iltana klo 23:48.

Ainakin meillä ajan ollessa rajallista on pitänyt tehdä hieman sovittelua ja säätöä asioiden tasapainotuksen kanssa. Palsupäiviä on viikossa yksi ja yhtenä päivänä pystyn käymään korkeintaan 7 palaveria. Sen jälkeen loppuu mehut. Yleensä nämä palaveripäivät sisältävät 4 palsua ja tuo maksimi 7 on takarajana jos tulee jotain oikeasti aikarajallista eteen.

Sitten kun on
+ useampia projekteja käynnissä
+ olemassa olevat asiakkaat haluavat kehittää nykyistä tuotostaan
+ uusia tahoja haluaa jutella kanssamme mahdollisesta yhteistyöstä
+ kaikki edellisistä haluavat usein myös aloittaa ja suunnitella uutta projektia

täyttyvät nämä palsupäivät aika äkkiä. Yleensä onkin vaikeaa saada palsua sovittua alle kahden viikon varoajalla.

 

Sitten kun kaikki tämä yhdistetään vaikkapa kesän kynnyksellä tilanteeseen: 

  1. Juhannukseen on viisi viikkoa
  2. Projektin viimeiset muutokset toimitetaan asiakkaalle hyväksyttäväksi sovitusti viisi viikkoa ennen deadlinea (joka on se Juhannus)
  3. On sovittu aiemmin, että läpi käyminen tapahtuu suoraan tämän toimituksen jälkeisellä viikolla, jotta mahdollisiin muutospyyntöihin ehditään reagoida
  4. Tilaajan puolelta pyydetään, että voisimmeko pitää kolmen viikon päästä lounaspalaverin missä kävisimme projektia läpi ja sen jälkeen voisi alkaa palautteen antaminen

Tämmöisen tilanteen tullessa vastaan alkaakin projektikalenterin muotoilu vaikeutua. Alkuperäisen suunnitelman mukaan oli varattu aikaa korjauksien ja muutoksien tekemiseen, mutta nyt halutaankin jutella mukavia pihvipöydän ääressä ja sitä odotellessa koodarin pitäisi projektin osalta vain pyöritellä peukaloitaan. Sitten kun tämä pihvi olisi syöty ja kahvit juotu olisi tilanne täysin sama kuin kolme viikkoa aiemmin kaikilta muilta osin paitsi nyt julkaisun deadlineen on enää viiden viikon sijaan kaksi viikkoa eikä viimeistä järjestelmän fiilistelyä ole vielä edes aloitettu.

 

Ymmärrän, että miun sävy saattaa äkikseltään kuulostaa hirmu kiukkiuselta pikkupojan tiuskimiselta. Yritän kaikkiaan maalata kuvaa kokonaisuudesta ja herätellä tietynlaisia realiteetteja: Ihmiset on erilaisia ja ihmisten tilanteet on erilaisia. Joku ihminen voi päästä kanssasi kahvittelemaan 10 minuutin varoajalla. Toisen kanssa se pitää sopia puoli vuotta etukäteen. Jotku tykkäävät siitä, että voivat tehdä mitä huvittaa ja milloin huvittaa - Toiset saavat mielenrauhaa rakenteesta: Kaikki on suunniteltu ja aikataulutettu useammaksi päiväksi eteenpäin ja jos vain teen ne asiat suunniteltuina aikoina ei mikään ole myöhässä. Aika on hyvin arvokasta ja sen takia jotkut tykkäävät budjetoida sitä hyvin tarkasti.

En yritä sanoa, että "Meidän kanssa ei mitään palsuja. Tyhmien ihmisten hömppäjuttuja >:( " - Kannustan sinuakin miettimään kriittisesti omaa ajankäyttöäsi. Meillä on kuitenkin vain yksi elämä käytössä ja siinä on aikaa rajallisesti. Mitä jos niitä aikoja eläessäsi sinua ei aktiivisesti vatuttaisi? Mitä jos tekisit asioita mikä tekee sinut iloiseksi? Mitä jos auttaisit ihmisiä silloin kun toisen saama apu on selkeästi suurempi kuin menettämäsi aika?

Muistakaahan vuodenvaihteen lähetessä malttaa ottaa aikaa myös itsellenne ja elämänne tärkeille ihmisille. Niitäkin yhteisiä hetkiä on vain rajallinen määrä.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Kokeile ensin - mieti myöhemmin

Vaikkapa koodatessa on nopeampaa kokeilla erilaisia ratkaisuja kuin pelkästään tutkia ja odottaa täydellistä vastausta.

Lukaseppa

Kuinka päästä alkuun koodaamisessa

Nämä eivät ole absoluuttiset oikeat askeleet koodauksen aloitteluun, mutta näitä on todettu meillä toimivaksi.

Lukaseppa

Kuinka oppia mitä tahansa

Yrititpä alkaa virkkaamaan, irkkaamaan tai heittämään kärrinpyörää. Toista katsomalla voi yrittää ymmärtää mitä hän tekee ja tehdä perässä. Jos sattuu olemaan hyvä tyyppi niin häneltä voi ihan kysyä, että mitä yrität tehdä ja mitä odotat lopputuloksena

Lukaseppa