Generalistit tulevat pärjäämään erikoistujia paremmin työelämässä! Ja minä kerron miksi. Ensin muista jättää tykkäys tähän videoon tai muuten tulen yöllä laulamaan amenoa ikkunasi taakse.
Jos sinulla on ongelmaa tietotekniikan kanssa, niin sinä yleensä "tiedät tyypin" jolle soittaa ja hän osaa auttaa. Se kenelle soitat on spesialisti, mutta sinä olet generalisti: Et tiedä miten ongelma ratkaistaan, mutta tiedät mitä tehdä, jotta ongelma ratkeaa. Generalistia voisikin ajatella eräänlaisena tirehtöörinä.
Generalistiksi ei voi oikeastaan "opetella" vaan se tulee puhtaasti kokemuksen pohjalta. Pitää olla omakohtainen kokemus siitä, että miten joku ongelma ratkesi tai kenen toimesta.
Nykypäivän maailmassa on paljon tietoa ja erikoistuneita asiantuntijoita, mutta monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen vaatii laajempaa näkemystä.
On tärkeää tunnistaa MITÄ pitää tehdä ennen kuin voidaan tietää MITEN toimia. Vaikka me olemme erikoistuneet nimenomaan web-ohjelmointiin, mutta olemme saaneet paljon laajaa näkemystä eri toimialojen kanssa toimiessamme sekä alihankkijoiltamme osaamista hankkiessa. Vaikkapa BittiGuru on antanut meille paljon palvelimiin liittyen ja olemme oppineet paljon ja Rookie Communications on antanut paljon markkinointiin liittyen. Pitkäaikaisia kumppaneita nimetäkseni.
Taitavilla generalisteilla kyky yhdistellä erilaisia tietoja ja taitoja, sopeutumiskyky, luovuus ja laaja-alainen osaaminen. Usein generalisti voi olla taitava myyjänä tai projektijohtajana. Hän tunnistaa mitä ongelmia toisella on ja samalla jo saa päähänsä vision miten niitä voitaisi ratkaista tai kuka niitä voisi ratkaista.
Älä aliarvioi erikoistuneiden asiantuntijoiden merkitystä. Heillä on edelleen tärkeä rooli, mutta heidän taitonsa täydentävät generalistien laajempaa näkemystä. He tietävät sen oman osa-alueensa ja osaavat tarvittaessa läpsiä generalistia oikeaan suuntaan. Generalisti ei ole kuitenkaan aina oikeassa niistä osa-toteutuksista mutta monesti osaa tulla sen oikean tyypin luokse.
Nykyään generalistin on helpompaa työllistyä tai ainakin mahdollisten työpaikkojen allas on laajempi. Koodarin on vaikea päästä kovin moneen muuhun kuin koodifirmaan töihin ellei ole myös todella taitava ihmisten kanssa. Tai jos sidot kukkia niin floristin työpaikat on myös hyvin rajalliset. Mutta jos sinun taitosi on yhdistellä resursseja avautuu ihan erilainen kattaus mahdollisuuksia. Olen itse tavannut todella vähän generalisteja ja usein he jo päätyvätkin yrittäjiksi.
Nyt tekoäly tekee jo musiikkiakin. Ja se osaa myös puhua suomea! Melkoinen on tahti ja tässäpä näytän parit esimerkit miten voidaan muuttaa olemassa olevien kappaleiden genrejä tai promptaamalla saada ihan täysiä kappaleita.
Viimeinenkin koodari tunnustaa kuinka se oma ala löytyi. Itselläni polku on aina kulkenut IT-alalla tavalla tai toisella.
Fidgettailu ja näpräily auttaa monia ihmisiä työskentelemään. Voisiko Fidget Cube olla tähän paras työkalu?