Tänään kun tämä blogi julkistetaan, ns. ”täytän pyöreitä vuosia”. Olkoon se sitten pieni salaisuus, paljonko mittariin karttuu. Se on kuitenkin varmaa, että jokaisesta päivästä tulee kokemusta ja elämän oppia. Kokemuksesta keskusteltaessa monesti siihen liitetään iän tuoma kokemus. Elämänopilla voimme monesti selvitä pienistä tai suuristakin haasteista, kokemuksesta, josta näemme asiat laajemmassa mittasuhteessa tai voimme soveltaa osaamistamme ratkaisujen etsimisessä. Elämän myötä tulleesta kokemuksesta voi olla työelämässä hyötyä tai haittaa. Jos koet ikäsi haitaksi niin se varmasti näkyy myös ulospäin.
Työelämän keskusteluissa on paljon puhetta osaajien hakemisesta. Melkein samoissa lauseissa haetaan myös kokemusta. Painotetaan työelämän kokemukseen. Tätähän kokemusta ei voi saada, jos ei pääse tekemään työtä. Tiedän että väännän nyt jotakin rautalankaa, niin kuin minulle joskus käy. Jotta voimme saada työkokemusta, pitää päästä tekemään todistettavasti työtä. Harvemmin on tullut joku sanomaan että ”meriittini on, että olen selvinnyt hengissä 40 vuotta”. Lista cv-todistuksessa olevia merkintöjä, kertoo työkokemuksesta – ei miten olet tehnyt työtäsi. Jotta voi kertoa omasta työosaamisesta, niin tulee olla jossakin määrin ymmärrystä myös omasta elämänkokemuksestaan. Omista arvoistaan miten haluaa tehdä työtään ja miten se näkyy ulospäin. Puhumme paljon, että työssä on arvoja ja teesejä, mitä noudatamme. Tärkeämpää on, miten haluat rakentaa omaa työminä identiteettiä. Mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä haluaisin omassa tekemisessäni näkyvän ulospäin. Varsinkin kun omat ja työpaikan arvot kohtaan, niin mahdollisuus on saada molemminpuolista hyötyä sekä onnistumisia.
Muutoksia tulee aina, jatkuvalla syötöllä. Osaan voimme vaikuttaa ja suurimpaan osaan ei voi vaikuttaa. Voimme vaikuttaa siihen, miten koemme asian, esim. säätilaan voimme varautua pukeutumalla, mutta emme voi säätä muuttaa itse juuri tässä tilanteessa. Omaan toimintaa tehtäviä muutoksia voimme tehdä ikään katsomatta. Jos joku muutos tuntuu vaikealta, niin useasti itse rakennamme myös mahdolliset esteet muutoksille. Näemme vain esteet emmekä pääse eteenpäin, mutta voimmeko nähdä jonkin toisen mahdollisuuden tai ratkaisun. Oppimisessa on kyse siis oppia oppimaan omalla tavalla. Sovellamme muiden kokemuksia ja teemme siitä vain oman tavan. Monilla raha ohjaa tekemistä, jos rahaa ei ole niin ei voi tehdä mitään. Tiedämme tämä ei ole totta, voimme saada silti asioita tehtyä, vaikka suoraan rahaa ei olisi käytettävissä.
Mietin tässä muutamia asioita, jotka itselle on vaikuttanut ja vaikuttaa tekemisessäni. Tärkein asia on varmasti asenne. Asenne on ollut urheilussa ja työelämässä merkittävä tekijä miksi saan tehdä niitä asioita, joita olen halunnut. Myös on jäänyt tekemättä asioita, kun en ole ollut ehkä asenteellisesti oikealla tasolla. Listasin muutama asian, mitkä vaikutta tekemiseeni:
Jos puhutaan asenteesta ja miten se vaikuttaa tekemiseesi, tunnista mitä sinulle asenne tarkoittaa. Jos näet jossakin asennetta, mikä tekee siitä hyvää asennetta?
Aina ei tarvitse olla oppimassa, vaan opetella käyttämään opittuja asioita omassa tekemisessään. Tunnista kuinka voit hyödyntää osaamistasi.
Millainen on juuri sinun muutoskykysi? Muutoksia tulee aina jossakin asioissa, voimme takertua tai sitten mennä eteenpäin sekä oppia.
Meillä on yksi elämä ja voimme tehdä valintoja, jotka voivat tehdä elämästä juuri sellaista kuin haluamme. Muutoksiin tarvitaan päätöksiä. Välillä tehdään hyviä ja välillä huonoja päätöksiä, ei kannata pelätä tehdä päätöksiä.
Kun meillä jokaisella kertyy ikää, on hyvä pysähtyä miettimään mistä oma työminä on koostunut. Kaikkea ei kirjoiteta mihinkään cv-todistukseen. Kyse on siitä miten haluat kertoa ja näyttää omaa tarinaasi. Luottamusta rakennetaan pitkälti tekemisen kautta, joissakin tapauksissa hyvän mainonnan kautta. Uskalla siis olla ihminen, tunnista mitä mihin kaikkeen haluat olla osallinen ja tehdä. Jos tuntuu ettei tunnu omalta jutulta, niin miksi siis olla siinä mukana. Huomata, ettei tarvitse olla mukana kaikessa, vaan keskittää omia voimavaroja niihin, joihin minulla nyt juuri on mahdollista. Olkoon tämä iän myötä opittua viisautta.
Kysy mistä maksat; tekemisestä ja ylläpidosta? Mitä tähän sisältyy? Sinulle sivuston ylläpitäminen tulee olla helppoa ja tiedät, miten se tehdään.
Kysyntä ja tarjonta, palvelun tuottamista tulevat kustannukset, mitä rahalla saa... Kaikista näistä koostuu palvelulle hinta.
SLUSH 2018 tapahtumassa oli monia tuotoksia esillä, mutta monessa pisteessä ei paistanut ylpeys omasta tuotteesta.