Tässä muutama vinkki, joilla erotut eduksesi työmaalla eli minimivaatimukset työelämässä selviämiseen. Näitä asioita itse pidin aikanaan itsestään selvinä, mutta aina ajoittain joudutaan näihinkin puuttumaan. Niin surullista kuin se onkin.
Monelle tuleva kesä on taas kesätöiden ja harjoitteluiden aikaa, usealle kyseessä on myös ehkäpä se ensimmäinen oikea duuni, jossa harjoitellaan niitä työelämän ensiaskeleita. Valitettavan usein kuulee kuitenkin, että nykyään ei oikein muisteta niitä alkeellisiakaan sääntöjä, joita tulisi noudattaa. Jokaiselle on tärkeää, että ymmärtää työhön tai harjoitteluun liittyvät oikeutensa ja nämä mahdollistavat velvollisuudet.
Kun sopimus työstä tai harjoittelusta on hoidettu, voidaan aloittaa itse työnteko. Sopimuksessa on sovittu keskeiset työtehtävät, työtunnit, palkkaus ja muut oleelliset seikat. Ensisijainen velvollisuutesi on käydä sovitusti työpaikalla ja suoriutua töistä, jotka sinulle on osoitettu. Jostain syystä tätä, näinkin perustavan laatuista asiaa, pitää korostaa. Saapuminen työpaikalle on se ensimmäisen askel mistä työpäivä aloitetaan, oli sitten maanantai, perjantai tai vaikka muualla olisi hitokseen hauskempaa. Poissa voi olla hyvällä syyllä, jos siitä ilmoittaa etukäteen tai välittömästi esteen ilmaannuttua. Jos työpäivä on merkattu alkavaksi aamulla kahdeksalta, ei pidä ilmestyä paikan päälle vasta lounasaikaan.
Osoita olevasi tarpeeksi kypsä toimimaan työyhteisössä ja kunnioita muita kanssaeläjiä. Kuten moneen muuhunkin asiaan pätee tässäkin sanonta ”Kohtele muita niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan”. Mutta mites sitä sitten asiassa edetään? Vaikka tämäkin how-to on (tai ainakin pitäisi olla) hyvin itsestään selvä perusjuttu, on kertaus opintojen äiti.
Osoita olevasi motivoitunut tekijä. Sinut on todennäköisesti valittu useamman hakijan joukosta ja työ/harjoittelupaikkasi on hyvin varmasti pois joltain toiselta. Sinun ei tarvitse olla mikään valmis ammattilainen, mutta asenne ratkaisee todella paljon.
Ole läsnä. Kuuntele, kun puhutaan ja vastaa, kun kysytään. Silloin kun huomiotasi vaaditaan, ei pidä myöskään keskittyä kännykän näppäilyyn. On esimerkiksi todella epäkunnioittavaa muita kohtaan kuunnella yhteisessä kokouksessa musiikkia nappikuulokkeista, myös silloinkin, kun olisit omasta mielestäsi ”vain” kesätyöläinen tai harkkari. Musiikille on aikansa ja paikkansa esimerkiksi koodin naputtelun ohessa.
Olemuksesi ja kehonkieli kertoo paljon. Silmien pyöräyttely, seiniin nojailu, tuhahtelu ja muut pienet eleet kertovat muille paljon. Yleinen kohteliaisuus ei vaadi paljoa taikka maksa mitään. Myös hyvä henkilökohtainen hygienia ja asianmukainen pukeutuminen ovat hyviä asioita huomioida, kun liikut muiden, varsinkin asiakkaiden, seurassa.
Hoida työtehtäväsi niin kuin sinua on ohjeistettu. Ymmärrettävää on, ettei kaikkea voi aluksi tietää ja sen takia pitää kysyä. Kuitenkin esimerkiksi työtehtävien kanssa tahallista hidastelua ei kukaan työnantaja jaksa pidemmällä tähtäimellä katsoa, varsinkaan jos olet varsinaisilla palkkalistoilla, jolloin jokainen käyttämäsi minuutti maksaa sinut palkanneelle henkilölle. Kysymällä varmasti opit uutta, ja näytät samalla, että sinulla on halu oppia!
On hyvä muistaa, aamun paikalle saapumisen säännöt pätevät myös, jos työpäivä on merkattu loppuvaksi klo 16:00, se myös loppuu silloin. Tämä ei tarkoita sitä, että sinä työntekijänä olet ulko-oven toisella puolella tuolloin, vaan se tarkoittaa sitä, että töitä tehdään klo 16:00 asti, jonka jälkeen voit poistua. Työpäivä ei ole koulun oppitunti, jonka voi skipata tahtoessaan.
Menoista on hyvä mainita etukäteen, jolloin niihin osataan varautua ennalta, eikä tällöin esimerkiksi hieman aikaisemmin poistuminen haittaa. Olemalla yhteistyökykyinen ja tarvittaessa joustava, joustaa työpaikka sinunkin suuntaasi.
Siltä se voi vaikuttaa, jos ei ole vielä aiempaa työkokemusta ja perustelut tällaiselle tyrannialle puuttuvat. Kuitenkin kaikki nämä säännöt ja toimintatavat ovat työyhteisön ja työn tekemisen kitkattomuuden perusta, kun kaikki työntekijät noudattavat samoja sääntöjä.
Harjoittelun tai kesätyön aikana työpaikan ilmapiiri VOI olla myös rento! Kuitenkin tämä on myös paljolti sinusta kiinni, sillä rentous ja luottamus on ansaittava. Jos hoidat työsi kunnolla ja jätät positiivisen mielikuvan itsestäsi, työnantaja muistaa sinut varmasti seuraavan kerran tehdessään rekrytointia. ;)
Koirien töihin mukaan ottaminen on nouseva trendi ja lemmikkiystävälliset baarit sekä kahvilat ovat myös nousussa. Myös Koodersilla vierailee säännöllisesti kaiken karvaista porukkaa.
Hyvin tehtyä mobiilia on yksinkertaista ja mukava käyttää. Tavoitetaanko nettisivujen käyttäjiä enää sivujen työpöytänäkymässä?