Pakkasten määrä joka talvena alkaa olla melkein vakio, enemmän saa arvuutella milloin kunnon pakkasjakso porhaltaa läpi Suomen. Talvi on vain hyvää aikaa suunnitella ja ideoida. Kevään ja kesän valoisuus antaa toiminnallista virtaa. Pakkanen, jähmetätkö luovuuden?
Nyt talvella on ollut aikaa pohtia luovuutta ja sen käyttämistä tuotekehittelyssä. Enemmän olen miettinyt miten tietoteknisiä ratkaisuja saadaan markkinoitua palvelun tuottajille. Olenkin jo aiemmin kirjoittanut siitä miten ehkä kannattaisi ilmaista asiansa koodarille, jotta lopputuloksesta löytyy yhteisymmärrys. Paljonhan yhteisymmärrykseen pääsemiseen riippuu miten ilmaisemme tarpeemme tuotteen toimivuudesta. Nyt muutamia tarjouskilpailutuksia luettuani, huomasi ettei välttämättä edelleen ole tiedossa mitä halutaan saada. Varsinkaan miten sen toiminnallisuus on ratkaistu. Tarkemmin selvitettäessä, tulee enemmän avoimia kysymyksiä kuin vastauksia. Luovuudelle todellakin annetaan tilaa. Haastehan on se että pienten toimijoiden on vaikea osallistua näihin tarjouksiin. Haasteena on siis resurssien ja aikataulujen hallinta. Isompien toimijoiden on helpompi olla mukana, juuri resurssien takia.
En usko että luovuus on kiinni toimijan tai yrityksen kokoluokasta. No, eihän tämän tiedon pitäisi olla yllätys. Joissakin tapauksessa voi tietysti luovuus kuolla, jos yhteisö ei toimi. Väsy iskee. Pakkanen turruttaa aivotoiminnan. On siis hyvä tunnistaa oma luovuuden tyyli tai enemmänkin miten se luovuus rakentuu. Joskus idea tuottaminen tuotteeksi voi vaatia monia luovuuden tyylejä. Sattumalla on joskus suuri merkitys. Voihan se kaikki löytyä samasta persoonasta tai vaatii eri immeisiä tuottamaan tavoitellun lopputuloksen. Olisi hienoa osallistua tarjouskilpailuun jossa olisi tarjolla luova idea, johon haetaan toteuttajaa. Tarvittaisiin vain koodaria sanoittamaan mestariteos.
Osaamisella, hahmotuksella ja järjestelmällisyydellä on suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Luovuudella on siis vaikutusta siihen että voit käyttää yllä olevia ominaisuuksia. Olemmekin suuren kysymyksen äärellä mitä on luovuus? Luovuutta on tutkittu intensiivisemmin 1950-luvulta alkaen. Voidaankin varmaan sanoa, että lyhyesti luovuus on kyky tuottaa jotain uutta. Onhan se haaste tuottaa uutta tuotetta tai ideaa, jota missään ei ole tehty vielä kertaakaan. Ehkä luovuus tulee siitä miten ongelma on ratkaistu ja miten päästään lopputulokseen. Joten pyörähdin ympyrän ajattelussani. Emme siis todennäköisesti saa jatkossakaan tarjouspyyntöjä joissa vaaditaan luovuutta, vaan teemme sen luovuuden tuotteelle. Ehkä sitä voi sanoa myös toiminnallisuudeksi.
Toivottavasti jatkossakin saamme toteuttaa luovia ratkaisuja ja antaa tuotteelle lisäarvoja. Olemme niitä jotka sanoittavat mestariteoksen. Kooders on osoittanut sen että luovuutta ei rajoiteta työskentelyssä. Ideat eivät ole ehtymässä. Olen siitä ylpeä! Pakkanen voi tappaa luovuuden jos annamme aivojemme jäätyä. Pukeutukaa lämpimästi ja pitäkää pipo päässä pakkassäässä. Talvi on hyvää aikaa ideoida ja tuottaa uusia mahdollisuuksia.
Olkaa luovia!
Työelämässä voimme siis saada kriisejä helposti työtehtävistä, työkavereista, asiakkaista, tekniikasta yms, kyse onkin kuinka voimme nähdä siitä tilanteesta kauemmaksi.
Juhannusta kohti on muistisääntö, kun siirretään viisareita kellosta. Silti kello käy kuin mitään ei olisi tapahtunut ja aika kuluu.
Yleisesti kaikki lahjat ovat aineellisia, mutta voisiko saada myös taidollisia lahjoja?