Tässä jaksossa vielä oli tekniikka haussa, mutta keskustelu oli niin hyvää, että olisi synti jättää tämä jakso julkaisematta.
Juteltiin tästä aiheesta myös uudemman kerran 2019 huhtikuussa.
IoT eli Internet of Things, tai tuttavallisemmin esineiden internet, jota kutsutaan myös asioiden internetiksi. Tällä tarkoitetaan tiedonkeruuta, analysointia ja hyödyntämistä yhdistämällä laitteet, järjestelmät ja ihmiset langattomasti käyttäen uusia sensori- ja yhteysteknologioita.
Piiri- ja viestintäteknologian jatkuva kehitys on mahdollistanut sen, että internettiin liittyvät laitteet voivat nykyään olla melkeinpä mitä vain pienistä mittausantureista ja kodin kulutuselektroniikkalaitteista aina vaativiin teollisuudessa käytettäviin työkoneisiin asti.
Kiinteällä tai langattomalla internet-yhteydellä toisiinsa liitetyt laitteet ja esineet, pystyvät jakamaan havaintojaan ympäristöstään verkon välityksellä ihmisten tai suoraan toisten laitteiden kanssa.
Laitteiden avulla kerätty ja prosessoitu data auttaa ihmistä päätöksenteossa. Esimerkkejä IoT-laitteiden mahdollisuuksista ovat mm. kuljetusautojen lämpötilan ja kosteuden valvonta ja ohjaus etätoimintona, älykäs etämittaus esim. sähkömittareiden etäluenta tai kannettavat EKG-laitteet, rakennusten ilmastoinnin etäsäätö, lääkepurkki, joka muistuttaa käyttäjää ja valvoo lääkkeiden ottamista, kodinkone, joka ilmoittaa, jos se tarvitsee ylläpitoa tai huoltoa.
IoT mahdollistaa mittauksien kannalta suuren määrän erilaisia toteutuksia, joissa vain mielikuvitus on rajana.
IoT: ratkaisuja pystyvät tekemään nykyisin niin harrastelija, startupit, kuin suuret megakorporaatiotkin. IoT teknologian tekoon on olemassa todella tehokkaita, puolivalmiita rauta ratkaisuja, sekä ohjelmointikirjastoja.
Valmiit kehityspiirit liikkuvat kymmenien eurojen hintaluokassa. Sensoreiden ja valmiiksi rakennettujen piirilevyjen hinnat Kiinasta tilattuna, liikkuvat yksittäisistä euroista kymmeniin, riippuen sensorista ja komponenteista. Joten IoT laitteiden materiaalikustannukset ovat nykyisin varsin alhaisia. Suurin osa rahasta palaa työntekijäkustannuksiin ja laitteen tuotteistamiseen.
GlowCaps on älykorkki lääkepurkkiin. Se auttaa potilasta pysymään aikataulussa reseptilääkkeiden otossa muistutusviesteillä tai mahdollisesti täydellä lääkärin koordinoinnilla.
Älypuhelimen voi valjastaa oikeilla aplikaatioilla tarkkailemaan ja tallentamaan liikuntadataa tai vaikka tarkkailemaan unenlaatuasi.
Älykäs avaimenperä auttaa sinua löytämään hukkuneet avaimet puhelimen avulla.
Esimerkiksi Teslan valmistamat älyautot sisältävät koko kirjon sensoreita, sekä tekoälyn joka voi hoitaa jopa ajamisen sinun puolestasi.
Miltein mihin tahansa kotona olevaan elektroniikkaan voidaan kytkeä älylaite. Miltä kuulostaisi ilmanlaadun tarkkailu, tai vaikka valojen tai saunan säätö puhelimen kautta?
Esineiden Internet ja kotiautomaatio
https://www.theseus.fi/handle/10024/109332
Tulevaisuuden Internet of Things (IoT) mittausympäristöt
https://www.theseus.fi/handle/10024/104914
A Simple Explanation Of ‘The Internet Of Things
https://www.forbes.com/sites/jacobmorgan/2014/05/13/simple-explanation-internet-things-that-anyone-can-understand/#387bdbc51d09
Bloatware-termiä käytetään laitteisiin esiasennetuista ohjelmista. Bloatwarea löytyy esim. tietokoneissa, älypuhelimissa ja tableteissa.
Osaatko työtäsi oikeasti? Tuntuuko ettet oikeasti ole kovin hyvä harrastuksessasi vaikka tekemistä on takana vuosia? Saatat kärsiä huijarisyndroomasta. Tällöin ihminen ei kykene sisäistämään omia saavutuksiaan todisteista huolimatta.
Voiko tässä hetkessä elävä stressata? Yleensä tässä hetkessä ei ole mitään hätää vaan negatiiviset ajatukset tulevat joko menneen tai tulevan huolehtimisesta. Pahimmillaan ihminen voi luulla elävänsä hetkessä, mutta silti aktiivisesti stressata vaikka kuluvan päivän todo-listan pituutta.
MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!
Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä