Olen nähnyt paljon koodarien työhakemuksia. Olen keskustellut monien koodareita palkkaavien ihmisten kanssa. Olen haamumarsun näköinen teatteri-datanomi.
Olen päättänyt näin kesän huumassa, että nyt olisi taas hyvä hetki jakaa ajatuksia koodityöpaikan hakemisesta. Kirjoittelijana siis nörtti joka on toiminut IT-alalla 13 vuotta josta koodarina 10. Yrittäjänä kohta 9 vuotta josta esimiehenä ja koodareita palkkaavana 7. Nämä siltä varalta, että tulit tänne blogiin etkä minua tiedä tai miksi miun sanomisista pitäisi mitään välittää. En toki väitä, että nämä on mitään oikeita vastauksia, mutta haluaisin sanoa niiden olevan vahvasti kokemukseen perustuvia fiiliksiä.
Nämä ei ole erityisesti missään järjestyksessä, koska kirjoitin vaan raivokkaasti asioita ylös joita miusta olis tärkeää tätä työtä hakevien tietää. Pahoittelut, että tästä tulikin lopulta ihan vatusti liian pitkä :(
Tästä ollaan myös podcastillinen avauduttu, joten tästä voi kuulostella pidemmin jaksostamme Ura on koko historiasi, ei viimeisin tittelisi
Jos olet ollut aiemmin työelämässä ja sinulla on motivaatiota tehdä koodarin töitä, niin kerro siitä. Todella monet työnantajat kamppailevat tekijöiden kanssa, jotka ovat hakeutuneet koodariksi, koska "koodareita tarvitaan", mutta eivät ole oikeasti yhtään kiinnostuneet siitä työstä. Myös aiempi kokemus työelämästä on isoa valttia jos sellaista löytyy.
Kerro harrasteprojekteistasi ja mitä olet niistä oppinut. Pelkkä "tein tämmösen" ei kanna pitkälle, mutta jos sanallisesti myös selittää mitä teit ja mitä opit saat esiteltyä kommunikointi- ja itsereflektointi taitojasi.
Älä kuuntele liikaa työpaikkailmoituksen teknisiä vaatimuksia. Se on jo suorastaan meemi tällä alalla, että siellä toivotaan ihan älyttömyyksiä. Näiden toiveiden takana on aina yksi kahdesta asiasta:
Jos rekryn hoitaa firma itse on kyseessä ensimmäinen ja jos rekry on ulkoistettu on se usein jälkimmäinen. Tarvittaessa voit vaikka scopetella firman nykyisiä työntekijöitä LinkedInissä ja katsella mitä he sanovat osaavansa.
Ja jos et osaa niitä teknologioita valmiiksi, niin ole rehellinen. Sano mitä osaat ja mitä et ja sano mistä aiemmasta osaamisestasi kokisit olevan hyötyä tässä roolissa. Jos annat väärän kuvan lähtötilanteestasi voi yhteinen taipaleenne loppua lyhyeen. Luottamus voidaan menettää vain kerran ja sitä ei koskaan saa samaksi sen kerran menetettyään.
Voit myös katsoa valmiiksi firmoja jotka sinua kiinnostavat ja lähteä tekemään omaa pikku projektia niillä teknologioilla. Sitten voit sillä samalla referenssillä hakea muihin paikkoihin joissa ne teknologiat on käytössä, mutta myös muualle hakiessa voit näyttää innostuneisuutta ja osaamistasi koodilogiikan puolesta.
Selvitä voitko saada palkkatukea tai päästä aluksi lyhyeen työkokeiluun. Madalla työnantajan kynnystä todentaa, että olet tosissasi sen kanssa, että haluat kyseiseen firmaan töihin. Tämä on kiva pikku lisä isoihin firmoihin hakiessa, mutta voi olla suorastaan ratkaisevaa pienempiin firmoihin hakiessa. Työntekijän palkkaaminen on todella iso asia etenkin alle 10 hengen tiimeille.
Joku on jo hyökkäämässä kohti polvilumpioitani kun edes ehdotan työkokeilua vaihtoehdoksi, mutta junnukoodareita on tällä hetkellä ihan pirusti parin vuoden takaisin koodaripula-paniikin johdosta. Jos itse oikeasti haluaisin työtä jonka paikat on todella kilpailtuja ja en ole vielä valmis tekijä en näe mitään väärää antaa hieman aikaani ilmaiseksi.
Muista verkostoitua. Valtaosa ihmisistä jotka saavat ekan koodityöpaikkansa nopeasti joko tuntevat jonkun sieltä firmasta tai heillä on ollut joku mentori joka on auttanut kontaktoinnissa (Vaikka ihan suosittelijana CVssä).
Tai he ovat tehneet videohakemuksen.
Portfolio on kuitenkin se isoin avain. Tee se portfolio sillä ajatuksella, että opettelet tekemään äläkä vain yritä saada mahdollisimman montaa asiaa sinne. Koodaamaan oppii vaan koodaamalla ja jos maltat omilla projekteilla opetella erilaisia asioita osaat vastata myös haastattelussa paremmin erinäisiin koodikysymyksiin kun olet oikeasti miettinyt koodiasi. Se kyllä näkyy jos sinulla on vain githubissa nippu stackoverflowsta copy-pastettua koodia.
Toki monen koodarin työ on oikeasti sitä koodin kopsailua, mutta se on sallittua kun koodari on vuosien saatossa jo YMMÄRTÄNYT mitä hänen pitää tehdä jonka johdosta osataan paremmin googlettaa täsmälleen oikeaa ongelmaa ja löytää copy-pastettava ratkaisu jonka koodari myös itse ymmärtää koodia silmäillessään. On tämä toki vähän ehkä tekopyhääkin, mutta näin se tuppaa menemään rekrytoijan näkökulmasta.
Tämä on vähän samaa luokkaa kun itse kävin koulut vain paperien takia, mutta en edes yrittänyt oppia mitään. Yritin vain läpäistä kursseja. Portfoliosi ei pidä olla asia jonka haluat saada valmiiksi. Portfolion pitää olla enemmän kokoelma asioita joista olet ylpeä ja joista olet oppinut. Portfolio-sivusto on itsessään jo osa portfoliotasi - halusit tai et.
90% meille lähetetyistä portfolioista on enemmän vain hätäisesti tehty nettisivu jossa on listattuna samat asiat kuin CVssä. Sivu ei usein toimi mobiilissa, siellä ei ole värejä eikä kuvia. Siellä on vain jonkun olemassa olevan kirjaston valmiiksi määriteltyjä elementtejä ja kaikki asiat eivät edes mahdu ruudulle vaan sivua joudutaan rullaamaan sivuttain (joka on yleisin nuubi-virhe fronttikoodaamisessa).
Ja näistä yllä mainituista pisteistä osaava rekrytoija huomaa, että portfolio on tehty vain sen takia, että "pitää olla portfolio" eikä sillä oikeasti haluta esitellä mitään.
Portfolioon kannattaa tehdä mieluummin paljon pieniä projekteja ennemmin kuin yksi iso. Todennäköisesti portfolion koodia ei katsota kovin syvällisesti joten jos sinulta voidaan tarkastella montaa pienempää kokonaisuutta näkee tarkastelija sinun koodia eri konteksteissa.
Haluatko helpottaa hyvien tapojen muodostamista? Kannattaa tutustua essentialismiin!
Koodarit ja sen opiskelijat tämä suositus on erityisesti teille! Code::Statsilla saat kerättyä vuosien varrelta tietoa millä kaikella on tullut koodailtua!
Nämä eivät ole absoluuttiset oikeat askeleet koodauksen aloitteluun, mutta näitä on todettu meillä toimivaksi.