Videohakemukset toimii - CASE: Roope Timonen

18.10.2018 08:28:00


Mitä ihmettä tapahtuu?

Jotta tästä tekstistä ja etenkin yllä olevasta videosta saa kaiken irti kannattaa ensin katsoa Roope Timosen videohakemus (Myös upotteena blogin lopussa)

Alla blogivideota myös tiivistettynä tekstinä, mutta täyden tarinan saamiseksi kannattaa malttaa kuunnella videon tarina. Blogcast myös kuunneltavissa Koodersin #MitäVattua podcastien feedistä iTunesista ja muista kanavista tai ylhäältä ladattavasta mp3 tiedostosta.

Kuinka kaikki alkoi?

Kaikki alkoi, kun kohtasin Roopen Karelia Ammattikorkeakoulun laniretkellä. Katseemme kohtasivat ja tiesin sen välittömästi: "Jos tästä kaupungista ei löydy 3. vuonna harjoittelupaikkoja ja perustan oman yrityksen haluan Roopen mukaani matkalle." Kun kaikki aiemmat asiat kävivät toteen, uskaltauduin kysymään Roopen kiinnostusta siirtyä peliohjelmointi polulta web-kehittäjäksi.

Minut tyrmättiin.

Roope oli kuitenkin muodostunut hyväksi ystäväkseni vuosien saatossa ja ajattelin, että jos me emme häntä saa niin hän vähintäänkin ansaitsee seuraavaksi työpaikakseen täydellisen pestin sijainnin, firman sekä työtehtävien puolesta. Itse en ole vielä päässyt töiden hakemista kokeilemaan niin Roopesta saatiin mahtava koekaniini otsikon mukaiseen hypoteesiini. Videohakemuksen tehokkuudesta oli jo jotain suuntaviivoja, mutta halusin saada aiheesta kovaa faktaa ja numeroita.

Videon selkäranka

Kun lähdin ehdotustani Roopelle tekemään videohakemuksen toteuttamisesta, oli hän mukana välittömästi. Päätin jo alkuvaiheessa, että videossa pitää olla valistavaa huumoria pystyvideoihin liittyen. Videoon päätettiin myös lisätä hieman historiaa Roopen tilanteesta ja tyypistä itsestään. Tavoitteena oli näin yhdistää CV ja hakemus, jotta katsojalla olisi videon lopuksi tiedossa minkälainen tyyppi on kyseessä, mitä se osaa ja mitä se haluaa.
Vaikka haettiin pelialalle, päätettiin video tehdä suomeksi. Kun aloin omalla YouTube kanavallani tekemään videoita englanniksi sain huomata, että maneerini ja puherytmini muuttuivat merkittävästi, kun en ollut käyttänyt englantia aikoihin. Valinnan takana oli siis saada mahdollisimman aito kuva hänen majesteetistaan.

Meni paremmin kuin osattiin unelmoida

Kun video saatiin valmiiksi, tehtiin sille valistuneilla arvauksilla levitys suunnitelma: Suoraan alustalle ladattuna Facebookkiin ja LinkedIniin hakijan siviili profiililla ja Twitteriin videon YouTube linkin jakaminen.
Ensimmäisen päivän ajan aktiivisin alusta oli Facebook, kun sukulaiset ja kaverit jakoivat ja kommentoivat videota aggressiivisesti. Toisena päivänä alkoi LinkedIn näyttämään voimiaan ja video alkoi saada huomiota ihan urakalla. Kommentteihin satoi palautetta, joissa suurimpina toistuvina asioina olivat:

  1. "Video oli pitkä kuin synti, mutta jaksoin katsoa, kun tarina tempaisi mukaansa"
  2. HR tyypit rakastivat videota ("Ei mulla oo sulle duunii, mutta video on loistava")
  3. "Sopisit Tampereelle kuin rypyt karjalanpiirakkaan"
  4. "Tsemppiä työnhakuun!"
  5. "Hauska ja erilainen video"

Ihmiset myös saivat välittömästi kiinni pystyvideosta vitsailusta. JES!

Faktat ja numerot

Videolla oli jo odotuksemme ylittäneet numerot jo yllä olevan videon nauhoitushetkellä:
Facebookissa videolla oli 2381 katselukertaa, 93 tykkäystä ja 10 kommenttia
YouTubessa 25 katselukertaa
Twitterissä julkaisulla 9 retweettiä ja reilu 10 tykkäystä
LinkedInissä 16 596 katselukertaa, 415 tykkäystä ja 73 kommenttia.

Tämän tekstin kirjoitushetkellä on LinkedInissä jo 20 645 katselukertaa, 460 tykkäystä ja 78 kommenttia.

Video siis todella tavoitti ihmisiä, herätti keskustelua ja ennen kaikkea täytti funktionsa: Haastatteluja alkoi kalenteriin ilmestymään.

Minkälaisia paikkoja tarjottiin?

Paljon tuli etenkin LinkedInissä kyselyitä, että kelpaisiko jokin muu kuin pelikoodarin paikka ja Turussa olisi jo ollut laulun harrastajalle myös kuoro valmiina. Julkaisuun tuli kuitenkin todella vähän pelialalta kommentteja, mutta toivotut tahot lähestyivätkin Roopea suoraan eikä julkaisujen kautta. Ujosti sain jutteluhetkessämme myös tiedon, että mm. RedLynx oli nuorukaisesta erittäin kiinnostunut.

Kaikista erikoisin tarjous tuli Roopen mukaan ulkomailta.
"Videon lataamisesta seuraavana päivänä yhteyttä otti Maltalla asuva norjalainen headhunteri, joka oli kuullut kaveriltaan, joka oli katsonut videon, että minuun kannattaa ottaa yhteyttä. (ja suomenkielisellä videolla ei saa muka paikkoja ulkomailta) Hän sitten otti yhteyttä IT-rekryä Maltalla tekevään tuttavaansa, joka soitti minulle vielä samana päivänä puhuakseen vapaasta paikasta Maltalaisessa pelifirmassa. En ihan vastannut homman vaativuutta, mutta pääsin melkein Maltalle!"

Tarinan opetus

Videohakemukset toimii. Niiden pitää erottua massasta ja parhaiten se onnistuu, kun olet videolla oma itsesi. Sekään ei ole hyvä tilanne, jos videon versio sinusta ja todellisuus eivät kohtaa. Videon on myös hyvä hehkua sitä fiilistä minkä toivot iskevän hakemaasi paikkaan tai ainakin heidän rekry henkilöstöön.

Jopa Kooders sai yhteydenottoja Roopen hakemuksen johdosta eli taisi vähän videolla välittyä myös fiilistä siitä, minkälaisia me ollaan.

Tämmöinen oli siis alkuperäinen hakemusvideo:

Muita blogeja tältä tyypiltä

ChatGPT on kielimalli eikä varsinainen tekoäly

Kielimalli ei kerro sinulle lottonumeroita. Työkaluhan on hyvä, mutta sille ei pidä asettaa liikaa odotuksia teknologian kyvykkyyden ulkopuolelta.

Lukaseppa

Kokeile meditointia työpäivän aikana

Viidenkin minuutin meditaatio auttaa merkittävästi työssä jaksamiseen ja edistää keskittymistä.

Lukaseppa

Nettisivujen suunnittelun perusteet

Puhutaan herosta, sisällöstä, footerista ja CTAsta. Hirmu selkeää eikös?

Lukaseppa
Miikka on Joensuulainen insinööri, Kooderssin perustaja ja edelleen koodaava toimitusjohtaja.


Aiheet
Muita blogeja tältä tyypiltä